Paradicsom klub
Zöldkrajcár logo
Artventura logo

A Paradicsom Turisztikai Kulturális és Sport Klub 2000-ben alakult egy régóta együtt túrázó társaságból kulturális és aktív programok szervezésére. Fokozott figyelmet fordítunk a fogyatékos emberek, ezen belül a látássérültek igényeinek kielégítésére. Szabadidős programjaink rendszeres résztvevői vakok és gyengénlátók. Célunk az integráció elősegítése gyakorlati és intellektuális eszközökkel, a rossz társadalmi beidegződések megváltoztatása, a szegregáció megszüntetése, az emberi jogok érvényesítése, a társadalom toleranciaszintjének emelése. Közös rendezvényeket szervezünk kulturális és sportegyesületekkel, intézményekkel. Rendszeresen szervezünk tandemes programokat, ahol a látássérültek ugyanazt a tevékenységet végzik, mint a látok.

Működésünk óta számos projektet sikerrel hajtottunk végre, tapintható tárlatokat, országos túraprogramokat szerveztünk, bonyolítottunk.

Kiemelt rendezvényeink bemutatására intenzív sajtómegjelenést szervezünk, hogy minél többen megismerhessék Magyarországon szinte egyedülálló tevékenységünket. Modellértékű projektjeink tapasztalatait szívesen megosztjuk minden érdeklődővel és támogatjuk hasonló kezdeményezések tervezését, megvalósítását. Az Európai Unió elvei szerint, a társadalom fejlettsége megítélhető abból is, hogy milyen szándékkal fordul a fogyatékkal élők felé. Célunk az, hogy mind szélesebb rétegek, a nyilvánosság mind teljesebb körének figyelmét ráirányítsuk a problémára, elképzeléseink megvalósításával elősegítsük a fogyatékosok életminőségének javulását.

Megvalósított, számunkra kiemelten fontos programok:

Vaklárma- nonstop országkerülő túra - 2003 Fogyatékosok Európai Éve.

Magyar Tandemtalálkozó- 2004 Sport Éve

A program Balatonfüreden valósult meg egy hatnapos kulturális és sportfesztivál keretében, ahol az addigi tevékenységünk során megismert szervezeteket láttuk vendégül. A rendezvényen természetesen részt vettek vakok és gyengénlátók is.

A fáraók utáncímű kiállítás tapintható tárlata

A Szépművészeti Múzeum felkérésére a 2005. márc. 15-én nyíló „Egyiptomi Kopt Kiállítás” részeként a Paradicsom Klub segítségével látássérült-specifikus kiállítást alakítottak ki, amely a vakok, és gyengénlátók számára is élvezhető módon közvetített művészi értékeket. Az egyedülálló kezdeményezés hiánypótló szerepet töltött be. A vakokkal közös kiállítás- és múzeumlátogatásaink során ugyanis azt tapasztaltuk, hogy szinte egyáltalán nincsenek művészettörténeti ismereteik, és lehetőségük sincs, hogy tapasztalatokat szerezzenek ezen a téren. A kiállítás nagy sikert aratott, az érdekeltek, és a szakma elismeréssel fogadta .

Luxemburgi Zsigmond. Művészet és kultúra 1387-1437 című kiállítás tapintható tárlata

Szabad tér- civil szervezetek hálózatépítő programja (2005-2006)

Három szervezet, a Paradicsom Klub, a Vajda Lajos Stúdió és az Ipartestület egyéves, szoros együttműködése. A program ideje alatt Civil Műhely, Civil Kávéház működött a szentendrei kistérség civil szektorának megerősítése céljából. Kulturális és ifjúsági szervezetek közösségépítő erejére alapozva a program szereplői „Szabad teret” hoztak létre, ahol a szervezetek megmutathatták magukat és közösen dolgozhattak.

2008-ban Paradicsom Klub csatlakozott a Batthyányak és az Őrvidék a lélek fényében elnevezésű programhoz. Ez a projekt a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Programban, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg. Célja és feladata volt, hogy egy olyan, határokon átnyúló turisztikai zónát hozzon létre, amelyben lehetőségeket, esélyeket és élményeket kapnak azon embertársaink, akiknek a látás teljessége nem adatott meg, azonban életük szebbé, teljesebbé tehető, ha számukra speciális lehetőségeket biztosítunk a turizmus területén is.

Pest Megye Önkormányzata 2009-ben AZ ÉV LEGEREDMÉNYESEBB PEST MEGYEI SPORTSZERVEZETE 2. helyezettjeként díjazta egyesületünket, a speciális sportok kategóriában.

Artventura logo